vrijdag 26 november 2010

Jane Eyre in vier afleveringen via België Eén-tv

Op zaterdag 27 november wordt op het eerste, Nederlandstalige, Belgische televisienet, Eén, het eerste deel van het vierdelige kostuumdrama Jane Eyre uitgezonden: tussen 21:25 en 22:15 uur.

Charlotte Brontë (1816-1855), geschilderd in 1873
door Evert A.Duyckinck (1816-1878), naar een 

tekening van George Richmond (1809-1896).

Daarbij gaat het om de door Susan White gedramatiseerde Britse versie uit 2006 van de gelijknamige roman uit  van Charlotte Brontë (1816-1855). Daarin kunnen we onder meer Ruth Wilson (geboren 1982), Toby Stephens (geboren 1969) en Lorraine Ashbourne (geboren 1961) in hun pogingen het verhaal te laten verlopen zoals dat in het boek gebeurde, zij het in verkorte vorm, ondanks de vier afleveringen, die elk op een zaterdagavond zullen worden voorgesteld via dezelfde televisiezender.
In het eerste deel zien we dat Jane Eyre als gouvernante gaat werken op Thornfield Hall nadat ze eerst een deel van haar leven heeft in uiterst benaderde omstandigheden heeft doorgebracht in een weeshuis.

woensdag 17 november 2010

Buddenbrooks-verfilming thans ook als Hörspiel

In 2008 is het uit de vorige eeuwwisseling stammende boek van Thomas Mann (1875-1955), Buddenbrooks — dat voor de eerste keer is verschenen in 1901 — verfilmd door enkele oudgedienden van de wereld der bewegende beelden; overigens niet voor de eerste maal. Deze Grote Roman zou ruim acht decennia geleden de doorslag hebben gegeven bij de beslissing de auteur ervan in 1929 te onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur.
In 2008 hebben Heinrich Breloer en Horst Königstein hun eigen draaiboek gebruikt voor deze nieuwe verfilming van de roman. De film is op eerste kerstdag 2008 in Duitsland in première gegaan en is eveneens, zij het in afleveringen, te zien geweest op televisie. De rolverdeling is er een met vooraanstaande acteurs uit diverse landen — onder wie Krijn ter Braak en Cas Enklaar uit Nederland —, waarbij de hoofdpersoon, consul Jean Buddenbrook wordt vertolkt door de internationaal, begrijpelijk hoog in aanzien staande, Armin Mueller-Stahl. Het yoghurt-vrouwtje Iris Berben staat bij menigeen eveneens hoog in aanzien, doch zij heeft nog nooit laten zien dat ze anders kan zijn dan zoals ze altijd, in welke rol dan ook doet: als neen, intense verveling veroorzakend, cliché.


Van die rolprent, gerealiseerd door Bavaria Film, bestaat een hoorspel-versie die eveneens in 2008 gereedgekomen is, en thans in een vouw-cassette met 2 cd's, voor de helft van de prijs (nu € 10,—) , verkrijgbaar is: 173 minuten. Om na een eventuele onderbreking verder te kunnen luisteren is er om de vijf minuten een 'track' gerealiseerd. De verteller is Friedhelm Ptok.
__________
Thomas Mann: BUDDENBROOKS.
Das Hörspiel mit den Originalstimmen des Films.
Nach dem Drehbuch von Heinrich Breloer und Horst Königstein. Regie und Drehbuchbearbeitung: Heinrich Breloer.
2 CD's Gesamtlaufzeit ca. 173 Minuten.
Der Hörverlag München, 2008.
ISBN 978-3-86717-280-6. (ca. € 10,—).

maandag 15 november 2010

Wilhelm Raabe: Kantkoek; voorgelezen in 15 delen

Op deze literatuur-website hebben we reeds diverse keren gewezen op het bestaan van het literatuur-programma Am Abend vorgelesen, van de Duitse regionale radiozender NDR Kultur, dat op elke werkdag tussen 2200 uur en 22:35 uur wordt uitgezonden. Het aantal uitzendingen dat aan één thema of één boek, verhaal of novelle wordt gewijd, loopt nogal uiteen: variërend van één tot en met meer dan tien (Lev Tolstojs Krieg und Frieden 'liep' zelfs enkele maanden achtereen).
De Duitse auteur Wilhelm Raabe,
in het jaar na zijn overlijden door
Wilhelm Immenkamp (1870-1931)
uitgebeeld. 
De eerstkomende uitzendingen, die beginnen op maandag 15 november, beslaan samen drie achtereenvolgende weken, steeds van maandag tot en met vrijdag: in totaal vijftien. Daarin leest Hugo R. Bartels in totaal ruim acht uur voor  uit de roman Stopfkuchen van Wilhelm Raabe (1831-1910).
De auteur heeft aan dat boek gewerkt van 4 december 1888 tot en met 4 mei 1890. Nog in datzelfde jaar is de geschiedenis verschenen in de Deutsche Romanzeitung, en in 1891 is Stopfkuchen voor het eerst in boekvorm gepubliceerd.
__________
[1] Stopfkuchen moet beslist kantkoek zijn. Tal van Duitse woordenboeken, waaronder de uitgebreide versie van de Duden wijden geen artikel aan het woord. Na veel zoeken hielp het Grimm-Wörterbuch. Daarin staat het volgende lemma:

stopfkuchen: reststück von kuchenteig, in welches die übriggeliebenen rosinen, butter- und zuckermengen hinein gestopft werden; als eigenname und zugleich titel einer geschichte (1888-1890) bei W. RAABE. (Deutsches Wörterbuch von Jacob und Wilhelm Grimm; Band 19 (Stob-Strollen), der dtv-Ausgabe, Oktober 1984.

woensdag 3 november 2010

Wolfgang Bittner leest drie avonden Kaspar Hauser

De Duitse rechtsgeleerde en
prozaïst Anselm Ritter von
Feuerbach.
In de afleveringen welke op woensdag 3, donderdag 4 en vrijdag 5 november worden uitgezonden van het NDR Kultur-avondprogramma Am Abend vorgelesen, dat in principe elke werkdag tussen 22:00 uur en 22:35 uur de ether in wordt gezonden, wordt op genoemde drie avonden voorgelezen uit het werk van de Duitse rechtsgeleerde (Paul Johann) Anselm Ritter von Feuerbach (1775-1833): Kaspar Hauser, dat in 1832 als boek werd uitgegeven met de volledige titel Kaspar Hauser. Beispiel eines Verbrechens am Seelenleben des Menschen. Feuerbach was Obervormund (hoofdvoogd) en mecenas van Kaspar Hauser. 
Laatstgenoemde heeft tal van schrijvers geïnspireerd en ook andere kunstenaars. Zo heeft de Franse componist Maurice Ravel (1875-1937) een serie pianostukken geschreven die samen de titel dragen: Gaspard de la Nuit (1908).

maandag 1 november 2010

Vijfmaal een kwartier Tsjechov in The essay

Vijf avonden, respectievelijk nachten, achtereen, van de nacht van maandag 1 op dinsdag 2 november — steeds tussen 00:00 uur en 00:15 uur — tot en met de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 november wordt opnieuw een vijftal afleveringen van het BBC radio 3-programm The essay uitgezonden.
Alle vijf dragen ze weliswaar dezelfde titel — Chekhov essays — en hebben ze als thea de invloed die de Russische grootmeester der letteren en de planken die de wereld verbeelden, heeft uitgeoefend en nog altijd heeft op theateracteurs en toneelschrijvers.

Achtereenvolgens komen aan het woord:
1. Acteur Simon Russell Beale.
2. Toneelschrijver Timberlake Wertenbaker.
3. Regisseur Andrew Hilton.
4. Schrijfster Ruth Thomas.
5. Schrijver en filmmaker Xiaolu Guo (China).