zaterdag 19 juni 2010

Twee Duitse schrijvers in NDR's Sonntagsstudio

Discussie Günter Grass — Hermann Kant
In het programma Sonntagsstudio van de regionale Duitse radiozender NDR Kultur zal tijdens de komende aflevering van zondag 20 juni de Duitse Nobelprijswinnaar Literatuur (1999) Günter Grass — geboren 1927 in de Poolse stad Gdansk — centraal staan. 
In dat programma zal Grass in discussie gaan met zijn collega Hermann Kant die in 1926 te Hamburg werd geboren, die tijdens het DDR-regime geruime tijd voorzitter is geweest van het Schriftstellerverband in dat deel van Duitsland. Deze aflevering van Sonntagsstudio duurt van 20:00 uur tot 22:00 uur.

Schrijven na Auschwitz

Hoewel ook Günter Grass een lijk in de kast bleek te hebben waar dat het eigen functioneren in de nadagen van het Derde Rijk betrof, en dit deel van zijn persoonlijke geschiedenis lang heeft verzwegen, heeft hij zich langdurig en veelvuldig geprofileerd als criticus van de Deutsche Ungeist welke zich helaas niet heeft beperkt tot de Hitlertijd, maar zich tot op de huidige dag heeft gehandhaafd, vooral in kringen van politici die niets van het verleden hebben geleerd en de meest kwalijke aspecten van de mofse mentaliteit opnieuw wensen in te voeren, en vanzelfsprekend in de ergst denkbare uitvergroting van die in de dagen van weleer.
Op 13 februari 1990 heeft Günter Grass een reden gehouden aan de Johann Wolfgang Goethe-Universität te Frankfurt am Main, onder de titel Schreiben nach Auschwitz. Die rede werd gehouden in het kader van de als Stiftungsdozentur Poetik bekend geworden 'institutie' van -genoemde hogeschool. Deze Frankfurter Poetik-Vorlesung is in boekvorm verschenen in juni van datzelfde jaar. De conclusie van die rede was geheel juist, is dat tot op heden gebleven en zal dat nog generaties lang, niet alleen in het Duitse taalgebied, als een loden last op de schouders van niet alleen letterkunde scheppenden drukken.

Verlies

Bijna drie jaar na bovengenoemde rede heeft Günter Grass in de Münchner Kammerspiele een andere gedenkwaardige toespraak gehouden in de reeks Reden über Deutschland, welke onder de titel Rede vom Verlust — Über den Niedergang der politischen Kultur im geeinten Deutschland eveneens in boekvorm is uitgekomen

Daarin uit de schrijver zijn verbijstering over de opnieuw toenemende haat jegens het 'vreemde', in de vorm van als zodanig gevoelde vreemden die buitenlanders waren. Van zo openlijke islamhaat als in ons eigen, overal ter wereld geruime tijd als tolerant geldend, land was zelfs in de nadagen van Mofrika geen sprake, al was die in de direct onder de oppervlakte bestaande laag wel degelijk aanwezig.
____________

Afbeeldingen
1. De Duitse schrijver Hermann Kant.
2. Voorzijde van de boekuitgave van de Frankfurter Poetik-Vorlesung 1990 door Günter Grass.

3. Voorkant van de boekuitgave van Rede vom Verlust door Günter Grass, 1992.

Geen opmerkingen: