vrijdag 2 april 2010

Charlotte Mutsaers in tal van cultuurprogramma's


Veel herhalingen
Op vrijdag 2 april verschijnt de Nederlandse schrijfster en beeldend kunstenaar Charlotte Mutsaers (geboren 1942) in verscheidene culturele televisieprogramma's. In de dag-uitzending van het digitale televisiekanaal Cultura 24 kunnen we deze gedecideerde dame in (de herhaling van) diverse programma's tegenkomen.
Dat begint om 08:00 uur in de ochtend met Kleur bekennen, en wordt op het middaguur vervolgd met Schrijvers op de veranda, met direct in aansluiting een aflevering van De Plantage uit 1996. Om 16:00 uur komt ze opnieuw aan bod, maar dan in Iets met boeken, opnieuw gevolgd met De Plantage. 

Om 20:00 uur 's avonds komt Charlotte Mutsaers opnieuw in actie in het programma Literatuurmachine in de aflevering De speeltuin van de geest. Daarin gaat ze in gesprek met Rudy Kousbroek over de Franse schrijver Michel de Montaigne (1533-1592), die als de grondlegger van het essay kan worden beschouwd. Die ontmoeting belooft (opnieuw) activerend te worden, aangezien deze beide schrijvers fervente essayïsten zijn. Ook die aflevering wordt gevolgfd door nogmaals de beuwste aflevering van De Plantage uit 1996 Om 20:51 treedt Charlotte Mutsaers die dag voor het laatste op in een programma-onderdeel van Cultura 24. Deze keer is dat Urbania.Het uur van de wolf
De niet als zodanig aangekondigde Charlotte Mutsaers-dag wordt afgesloten op Nederland 2 met een aflevering van de NPS-serie Het uur van de wolf. In de daarin vertoonde documentaire wordt getoond hoe Charlotte Mutsaers  kijkt naar een wonderbaarlijke wereld met komkommers, hazen, konijnen en hondjes, die zij alle op aandoenlijke wijze in woord en beeld omschrijft.
De aflevering van Het uur van de wolf begint om 22:50 uur en duurt ongeveer een uur. Deze zal ongetwijfeld binnen niet al te lange tijd op één van de digitale '24-zenders' worden herhaald.
Misschien komt ook de aflevering van Hier is Adriaan van Dis met daarin onder anderen Charlotte Mutsaers nog eens voor een herhaling in aanmerking. Die beiden spraken toen achterstevoren, een 'kunstje' dat niet iedereen is gegeven. Ik kon die twee volgen doordat mijn inwonende grootvader mij al heel jong had verteld dat hij en zijn broer dat onderling deden om elkaar dingen te kunnen vertellen waarvan anderen geen weet hoefden te hebben. Dat is ook best aardig om nog weer eens te zien.

__________
NB: Op de website van Cultura 24 zal in de Programmagegevens wel te vinden zijn of er binnenkort nog herhalingen van (een deel van) al die verschillende programma's waarin deze schrijfster figureert, nog zullen worden herhaald.
____________

Afbeeldingen
1. Cahrlotte Mutsaers (detail).
2. Michel de Montaigne, een Frans literair genie.

Geen opmerkingen: