vrijdag 11 juni 2010

J. Bernlef in VPRO's Boeken met Wim Brands

In het VPRO-programma Boeken met Wim Brands dat gewoonlijk iedere zondagochtend via Nederland 1 wordt uitgezonden, was op zondag 6 juni de Nederlander J. Bernlef (pseudoniem voor Hendrik Jan Marsman, geboren (1937) aan de beurt. De aanleiding voor dat onderhoud was tweeledig: ten eerste stond Bernlef aan de vooravond van de thans vijftigste druk van zijn boek Hersenschimmen uit 1984, dat direct na publicatie niet veel belangstelling wist te genereren, totdat deskundigen, zoals hersenspecialisten ontdekten hoezeer het in dat boek beschrevene met de werkelijkheid overeen bleek te komen. Inmiddels geldt het boek als een klassieker en is het in diverse vertalingen uitgekomen, en enkele jaren geleden ook omgewerkt tot theaterstuk, nadat het ruim twee decennia geleden reeds werd verfilmd. De tweede aanleiding was het feit dat in de afgelopen week eveneens nieuwe verhalen van Bernlef werden verwacht.
Vijftig jaar geleden verscheen Bernlefs eerste bundel verhalen, Stenen spoelen; in 1982 is een uit vijf bundels door de auteur zelfs samengestelde selectie in één band uitgekomen onder de titel Regen, in de toenmalige reeks gebonden boeken QED van uitgeverij Querido. In de halve eeuw van zijn schrijverscarrière heeft Bernlef een meer dan vowaardig oeuvre gerealiseerd in de genres proza (kort en middellang), poëzie en kritiek.

De aflevering van Boeken, welke jongstleden zondag werd uitgezonden, zal worden herhaald op zaterdag 12 juni,  s ochtends vanaf 09:50 uuro op Nederland 1.

Geen opmerkingen: