zondag 29 maart 2009

Gogoljs drama De Revisor zondag in de ether, en komende woensdag een hoorspel over dit drama

Het genie herdacht
Het was niet bepaald een grap die men enige tijd later zou kunnen negeren dat de Rus Nikolaj Vasiljevitsj Gogolj op 1 april 1809 werd geboren, want binnen relatief korte tijd zou blijken dat hij één der grootste — en volgens niet weinige literatuurkenners zelfs de grootste — schrijver binnen de Russische letteren was en is.
Nu we op de radio bijna dagelijks worden geconfronteerd met de muziek van drie componisten, die allen hun naam hebben 'gegegven' aan het jaar 2009 — Purcell, Händel en Haydn — wordt nog wel eens vergeten welke culturele grootheden er nog meer in 1809 zijn geboren, zoals daar zijn Charles Darwin en Edgar Allen Poe, naast Nikolaj Gogolj.
Laatstgenoemde is in verschillende kringen om steeds weer een ander element uit zijn oeuvre bekend geworden. Hij wordt niet alleen hemelhoog geprezen om zijn roman De dode zielen (1842), maar tevens voor zijn dramatische scheppingen, waarvan De Revisor (1836) niet alleen het bekendst (gebleven) is, maar eveneens het meest vertaald en opgevoerd, alsmede verfilmd — onder meer in 1949 door Henry Koster als The inspector general, met Danny Kaye in de hoofdrol —, dan wel op een andere wijze gedramatiseerd voor de buis.

De Revisor
Op zondag 29 maart wordt, vrijwel gelijktijdig, op twee verschillende Europese zenders — op de Britse zender BBC radio 3 en via het derde radioprogramma WDR 3 — het drama De Revisor uitgezonden. Op die Duitse zender tussen 20:05 uur en 22:00 uur; via de BBC vanaf 21:00 uur tot 23:15 uur, onder de titel The government inspector.
Dit oorspronkelijke toneelstuk heeft tal van andere schrijvers geïnspireerd. Eén van hen is Jürgen Groß (geboren 1953), die het toneelstuk schreef 'Der revisor' oder 'Katze aus dem Sack', dat komende woensdag 1 april, 's avonds tussen 20:00 uur en 21:20 uur door de Duitse radiozender NDR Kultur als Hörspiel zal worden uitgezonden in het programma met die titel, als aflevering "Zum 200. Geburtstag von Nikolai W. Gogol".
____________
Afbeeldingen
1. Portret van Nikolaj Gogolj.
2. Voorplat van een Nederlandse Wereldbibliotheek-uitgave uit 1934 met daarin De Revisor, vertaald door Josine Termaet.

Geen opmerkingen: