vrijdag 3 juli 2009

PC Hooftprijs 2009 voor archeoloog van de emotie

In drie verschillende gedaanten
Het zal elke literair geïnteresseerde lezer — zeker als die aandacht voor twintigste eeuwse poëzie kan opbrengen — inmiddels wel bekend zijn dat aan de, net voor het begin van de nieuwste lente zeventig jaar geworden dichter, teelvisiemaker, journalist Hans Verhagen, de PC Hooftprijs 2009 is toegekend. Naar aanleiding daarvan wordt door het digitale themakanaal Geschiedenis 24 een VPRO-documentaire uitgezonden, onder meer op vrijdag 3 juli, die de prachtige titel draagt Hans Verhagen: Archeoloog van de emotie. Daarin zal onder meer flink aandacht worden besteed aan al hetgeen Hans Verhagen heeft bijgedragen aan televisieproducties.
De bijna veertig minuten durende film wordt deze dag zelfs tweemaal uitgezonden: tussen 18:01 uur en 18:40 uur en nogmaals tussen 20:00 uur en 20:38 uur.
Tussen die twee uitzendingen in worden nog twee andere programma's uitgezonden waarbij Hans Verhagen was betrokken: allereerst, vanaf 18:40 uur, de reportage, uit 1976, die onze Nederlander samen met Ike Cialone heeft gemaakt in de reeks Machiavelli van de VPRO; deze heeft als titel en thema De weduwe van Mussolini. Deze was niet bepaald ruimhartig als het erop aankwam interviews te geven over haar man en de zeer zwarte periode in de geschiedenis van Italië: het Fascisme.
Direct daarop, vanaf 19:14 uur volgt een aflevering van het kunst-en-cultuur programma Eigentijds (NOS). Deze draagt de aansprekende titel Duizenden zonsondergangen. Daain krijgen we de gelegenheid kennis te maken met gedichten van Hans Verhagen welke hetzij op muziek zijn gezet dan wel werden gevisualiseerd. De meester zelf draagt ze voor.
__________
Foto: Hans Verhagen gekiekt door Jan Zandbergen.

Geen opmerkingen: