zondag 12 september 2010

Hommage aan Michaël Zeeman in Felix Meritis

Op zondag 12 september wordt, vanaf 's avonds 20:30 uur in het Amsterdamse centrum Felix Meritis een Hommage aan Michäel Zeeman gepresenteerd, in samenwerking met de Volkskrant, uitgeverij De Bezige Bij en de VPRO.
Zo'n achttien jaar — vanaf 1991 tot aan zijn verscheiden in 2009 — was Michaël Zeeman verbonden aan
de Volkskrant, en wel in tal van hoedanigheden: as recensent, interviewer en columnist.

Van zijn hand zijn tevens boeken met oorspronkelijk proza verschenen, zoals de verhalenbundel De Verduistering, bij De Bezige Bij in 1995; bij dezelfde uitgeverij waren reeds twee bundels gedichten van hem uitgekomen. 
Deze hommage wordt gerealiseerd op 12 september, aangezien Michaël Zeeman op die dag in 1958 werd geboren. Gedurende zijn carrière in de letteren was de protagonist van deze avond tevens presentator van onder meer het VPRO-televisieprogramma Zeeman met boeken.
Op de avond in Felix Meritis worden twee nieuwe cultuurproducten aangeboden welke verband houden met Michaël Zeeman een dvd — Zeeman met schrijvers en boeken — met daarop fragmenten uit de door Zeeman gepresenteerde televisieprogramma's, en recensies en essays staan in het dan eveneens officieel te verschijnen boek Aan mijn voormalig vaderland. Drie vooraanstaande figuren uit Zeemans verleden, welke ook verbonden zijn aan twee van de drie organisaties die de avond organiseren, zullen het woord voeren: Piet broertjes ex-hoofdredacteur van de Volkskrant, Arjan Peters, redacteur Letteren van hetzelfde dagblad, en Robbert Ammerlaan, directeur van uitgeverij De bezige Bij.
De avond wordt gepresenteerd door Maarten Asscher.

Geen opmerkingen: