maandag 25 april 2011

Tucholsky's roman Schloss Gripsholm voorgelezen

Kurt Tucholsky in 1931
Twaalfdelige reeks
In het programma Am Abend vorgelesen, van de Duitse regionale radiozender NDR Kultur met daarin (wereld)literatuur, wordt vanaf maandag 25 april een twaalfdelige reeks uitgezonden waarin wordt voorgelezen uit de roman Schloss Gripsholm uit 1931 van Kurt Tucholsky (1890-1935).

"Zij had een altstem en heette Lydia", luidt één van de zinnen in de beginfase van Schloss Gripsholm met de ondertitel Eine Sommerlegende, in de Nederlandse vertaling door Martin Mooij, die in 1981 bij Allert de Lange is verschenen. En verderop lezen we: "Ze was geen prinses."

Gracieus en amusant
In die beide zinnen treft u enkele ingrediënten aan die moeten leiden tot een romantische geschiedenis welke zich, nu tachtig jaar geleden, afspeelt in Zweden. Dit verhaal werd gekwalificeerd als "onnavolgbaar gracieus en amusant verteld", en "schwebend wie ein Schmetterling und Sommerdurchflutet in der Sommer selbst." Kurt Hoffmann (1910-2001) heeft deze stof in 1963 verfilmd met veel bekende figuren van het Duitse witte doek; het resultaat werd hoog geprezen.

Uitzendingen

Deze twaalfdelige reeks wordt gespreid over twee weken en twee dagen uitgezonden. Deze week, van maandag 25 tot en met vrijdag 29 april, de week daarna, weer van maandag tot en met vrijdag 2 tot en met 6 met, en op maandag 9 en dinsdag 10 mei, elk van de genoemde avonden tussen 22:00 uur en 22:35 uur.

Geen opmerkingen: