donderdag 5 mei 2011

Schloss Gripsholm naar de eerste editie uit 1931

Hoewel inmiddels zeven van de twaalf afleveringen, die in het literatuurprogramma Am Abend vorgelesen van de regionale Duitse radiozender NDR Kultur te beluisteren zijn, met voorleessessies uit het boek Schloss Gripsholm aan ons zijn voorbijgetrokken, komen we er nog even op terug vanwege een gedrukte versie van dat boek, voor het eerst verschenen in 1931. De uitgeverij Deutscher Taschenbuch Verlag heeft in de reeks Bibliothek der Erstausgaben een editie als Originalausgabe in 2006 gepubliceerd.


De tekst van de in die reeks uitgegeven boeken wordt gepubliceerd getrouw volgens de eerste editie. In het geval van genoemd Tucholsky-boek gaat het daarbij om de 1931 voor het eerst bij Ernst Rowohlt te Berlijn verschenen boek. De titelpagina van de eerste uitgave wordt, gewoontegetrouw, ook afgedrukt, voorafgaande aan de tekst.

Het motto van Schloss Gripsholm, dat we hier integraal overnemen ─ mede omdat we nu ook de maand mei schrijven ─ stamt van Theodor Storm (1817-1888):

Wir können auch die Trompete blasen
Und schmettern weithin durch das Land;
Doch schreiten wir lieber in Maientagen,
Wenn die Primeln blühen und die Drosseln schlagen,
Still sinnend an des Baches Rand.
__________
Kurt Tucholsky: Schloss Gripsholm ─ Eine Sommergeschichte; Berlin 1931. Herausgegeben von Joseph Kiermeier-Debre. Deutscher Taschenbuch Verlag, München, juni 2006. 208 pagina's; Bibliothek der Erstausgaben, dtv 2665.

Geen opmerkingen: