donderdag 26 mei 2011

Gesprek over Louis Ferdinand Céline op Radio 1

Twee Céline-kenners
De Nederlandse zender Radio 1 heeft voor vrijdag 28 mei, tussen 19:02 uur en 20:00 uur een nieuwe aflevering van het VPRO-programma Brands met boeken op de rol staan. Daarin praat Wim Brands op de geboortedag van Louis Ferdinand Céline (1894-1961) met twee ingewijden over leven en werk van deze Franse auteur die, niet ten onrechte, nu nog steeds als omstreden geldt.
De beide heren die met Wim Brands van gedachten wisselen, zijn Em Kummer ─ vertaler van Céline's Voyage au bout de la nuit (Reis naar het einde van de nacht) ─ en Nico Keuning, die deze maand een boek publiceert met de titel De laatste reis, over de jaren in Deense ballingschap van Céline (1945-1951). In dat Scandinavische land is Keuning op zoek gegaan naar adressen in Kopenhagen en twee andere plaatsen, waar hij diverse documenten heeft gevonden, waaronder een Verweerschrift uit 1945.

Zo wordt de lezer ─ en deels de luisteraar naar het radioprogramma in kwestie ─ in staat gesteld, kennis te nemen van een ietwat andere Céline: een tierende en intens irritant klagende man.
De vraag die overblijft, is echter of de schrijver, op basis van zijn verleden ─ waarin hij racistische en antisemitische pamfletten heeft geschreven ─ vrij te pleiten is. In Frankrijk lopen de gemoederen, een halver eeuw na het overlijden van deze schrijver, nog altijd hoog op als hij thema van gesprek is.

Geen opmerkingen: