dinsdag 18 januari 2011

Vijf weken Gottfried Keller op NDR Kultur (1)

In Am Abend vorgelesen, een literair radioprogramma van de Duitse regionale zender NDR Kultur, start op woensdag 19 januari — om 22:00 uur — een driëentwintig delen omvattende reeks met Erzählungen van de Zwitser Gottfried Keller (1819-1890).
Gottfried Keller in 1854, toen hij aan
zijn verhalen voor de latere bundels
Die Leute von Seldwyla schreef.
Daarin leest Wolfgang Euba voor uit het hoogwaardige literaire oeuvre van deze Zwitser, die  naast twee omvangrijke romans — Der grüne Heinrich (1854/55; nieuwe editie 1879/80) en Martin Salander (1886) — nog tal van andere literaire invallen aan het papier heeft toevertrouwd, zoals een relatief groot poëtisch oeuvre [1], korte verhalen in diverse bundels met voorts essays en beschouwingen.
Gedurende de rest van de derde week van deze maand — dus van woensdag 19 tot en met vrijdag 21 januari — wordt het verhaal Pankraz, der Schmoller [2] voorgelezen. De vertelling in kwestie is de eerste van vijf, die de eerste bundel Die Leute von Seldwyla uit 1856 vormen [3].
__________
[1] Zie de bijdrage op onze zustersite Tempel der Dichtkunst.

Daar wordt u verder verwezen naar nog twee andere van onze zustersites.
[2] In een Nederlandse bundel Novellen van Gottfried Keller, verschenen bij het Hollandsch Uitgeversfonds te Amsterdam, is dat verhaal opgenomen als De bekeering van Pancras.
[3] Voorafgaande aan de twee bundels verhalen over de mensen van Seldwyla schrijft Gottfried Keller dat Seldwyla in een oudere taal betekent "eine wonningen und sonnigen Ort", en is dat naar zijn mening tevens het geval met de "kleine Stadt dieses Namens gelegen irgendwo in der Schweiz."

Geen opmerkingen: