zaterdag 15 januari 2011

Laatste portret van Franse dichter Arthur Rimbaud


Vanochtend vond ik, tussen de ramsjboeken in kratten, op het trottoir voor een antiquariaat in mijn woonplaats, voor de somma van 50 cent, een uitgave in de Franse reeks Poètes d'aujourdhui, een editie uit 1949, verschenen bij Pierre Seghers. Er zijn echter latere drukken verschenen, onder meer op beter papier. Dit exemplaar was niet meer geheel gaaf, maar zou met weinig ingrepen weer geheel als boek kunnen gelden. Aangezien ik toch een latere druk al geruime tijd in bezit had, laat ik het eerst zoals het is om zo beter de inhoud heel praktisch te kunnen gebruiken.
Tussen de gewone katernen met teksten over en tevens van Jean-Arthur Rimbaud — die echter vrijwel uitsluitend bekendheid geniet als Arthur Rimbaud (1854-1891) — bevinden zich enkele katernen van 8 pagina's kunstdruk met afbeeldingen die de dichter zelf heeft gemaakt, en andere die hem in tal van 'situaties' voorstellen.
Wat hierboven ziet afgebeeld, is het laatste portret dat van Rimbaud is vervaardigd voor zijn overlijden op 10 november 1891. Het werd in de herfst van dat jaar getekend door zijn zuster Isabelle Rimbaud.

__________
Zie voor een tekening die Arthur Rimbaud zelf heeft gemaakt van een liederenverkoper een bijdrage van heden op onze zustersite Muziek en mensen.

Geen opmerkingen: