vrijdag 18 maart 2011

Poëzie Garrison Keillor in The verb; BBC Radio3

Van het literatuurprogramma The verb dat met regelmaat door BBC Radio 3 wordt uitgezonden op een tijdstip gedurende de avonduren, wordt op vrijdag 18 maart, tussen 22:15 uur en 23:00 uur onze tijd, weer een aflevering gepresenteerd; deze keer met twee thema's: Ginger and Black presenteren een muzikale komedie. Aangezien we daarover niet de geringste informatie hebben, beperken we ons tot de schrijver Garrison Keillor (*1942), die in het programma zal voorlezen uit zijn eerste bundel gedichten.
Een algemeen bekende naam in de letteren is Garrison Keillor voor de meeste liefhebbers van de schone letteren, in het origineel of in Nederlandse vertaling, niet. Toch was het eerste boek dat ik van hem wilde kopen — het kostte één gulden, doch van de boekhandelaar in kwestie kreeg ik het cadeau — was een bundel verhalen en brieven, vertaald als Nog steeds getrouwd.
Binnen twee jaar nadien vond ik op een ochtend in een dump-boekenzaak twee van Keillors boeken in het Rngels: een paperback-editie van Lake Wobegan Days uit 1985 [1] en een gebonden grote letter-versie van Leaving Home uit 1987; allebei ongebruikte exemplaren, voor één gulden per boek.
De schrijver is afgestudeerd aan de Universiteit van Minnesota, en heeft zich daarna op tal van culturele terreinen verdienstelijk gemaakt: ruim een decennium — van 1974 tot en met 1987 heeft hij een druk beluisterd radioprogramma gepresenteerd onder de titel A Prairie Home Campanion. Voorts heeft hij vele jaren bijdragen geleverd aan The New Yorker en andere tijdschriften.
__________
[1] De Nederlandse vertaling van dat boek, het leven in Lake Wobegan, werd door Kees van Kooten omschreven als een "humoristisch standaardwerk".

Geen opmerkingen: