vrijdag 3 juni 2011

Jan Wolkers in gesprek met VPRO's Peter van Ingen

Jan Wolkers in 1995
Herhaling van 1994
Ongeveer vier uur duurt het geheel ─ verspreid over acht afleveringen ─ dat onder de titel Een oceaan van hoop zal worden uitgezonden door het digitale kanaal Geschiedenis 24, waarin een herhaling wordt geboden van de gesprekken die Peter van Ingen in 1994 heeft gevoerd met een van Neerlands populairste schrijvers: Jan Wolkers (1925-2007). Over de exacte uitzendtijden zij hier verwezen naar de Programmagegevens op de website van de zender in kwestie. Verspreid over de gehele etmalen van de week in kwestie zal het allemaal wel chronologisch verlopen, maar dat is niet het geval als men alleen tijdens de avonduren kijkt.

Stralende voorjaarsdag

De latere schrijver was veertien jaar oud toen de Duitsers ons land binnevielen. In zijn verhaal Vivisectie heeft Wolkers twintig jaar later, die bewuste dag, 10 mei 1940, beschreven als een stralende voorjaarsdag. De auteur heeft beweerd dat hij dat verhaal in één dag heeft opgeschreven, en dat kan, in een vlaag van schrijversopwinding heel goed zo zijn gebeurd: bezeten van het thema, zonder de tijd te nemen om te eten of te drinken. Evenmin heeft hij ─ min of meer noodzakelijke ─ controle uitgevoerd.
Het beeldend vermogen van Wolkers was al wel zo groot dat hij de geluiden die tijdens die inval hebben geklonken, heel poëtisch heeft kunnen beschrijven. En passant komen we te weten hoe Vader Wolkers, geknield op de stoep, heeft gebeden om een goede afloop. Later diezelfde dag heeft zoon Jan nog een vrachtwagen vol gesneuvelde soldaten gezien.

Terugkerend thema

Een steeds terugkerend thema in de verhalen van Jan Wolkers is die oorlog. Peter van Ingen kan daarover meepraten, zeker nadat hij in 1994 gesprekken heeft gevoerd met de schrijver, vooral over die onuitwisbare gebeurtenis in de geschiedenis van ons land. Die gesprekken zijn indertijd uitgezonden in de achtdelige serie Een oceaan van hoop, een reeks die de komende dagen zal worden herhaald door genoemde digitale zender.
In het eerste gesprek komen Jan Wolkers herinneringen aan de orde over de tijd dat hij in Londen ondergedoken zat.

Geen opmerkingen: