woensdag 1 juni 2011

Portret van Naima El Bezaz op Nederland 2

Geen beperkingen
Het televisieprogramma Profiel van de KRO presenteert op woensdag 1 juni een portret van de schrijfster Naima El Bezaz. Zij heeft diverse boeken op haar naam staan, waarvan de nieuwste roman, Vinexvrouwen is. Voor haar betekende dat boek de grote doorbraak. Daarin wordt beschreven hoe de protagoniste vanuit een drive-in woning neerkijkt op een buurvrouw met een ongeschoren lichaamsdeel onder de gordel, en boven die gordel op uitgezakte borsten.
De auteur vertelt dat ze op zich een voorzichtig mens is, maar dat ze dat element geen kans geeft als ze schrijft, om te voorkomen dat ze iets achterwege laat wat ze had willen opschrijven. Dan zou ze immers uit angst te voorzichtig zijn. Onschuldige 'omstanders wil ze weliswaar niet raken, "Maar", zo zegt ze, "ik zal mezelf nooit een beperking opleggen."

Voorzijde van een bundel
uit 2001, samengesteld
door Naima El Bazaz
Kwalijke indruk
Hoewel har nieuwste roman door velen werd gewaardeerd, was dat zeker niet het geval bij de buren op wie ze letterlijk neerkeek. Dat boek vormde voor de KRO aanleiding om een Profiel-aflevering aan haar te wijden, ondanks dat ze bij Pauw en Witteman bepaald geen positieve indruk heeft gemaakt.
Naima El Bezaz heeft tevens een bundel samengesteld met de titel Het land in mij. De vijf daarin voorkomende teksten, waarvan er één van haarzelf is, heeft ze van een voorwoord voorzien. De bundel werd speciaal aangemaakt voor een beoekhandelsketen, die het voor de speciale prijs van € 5,─ aan de man trachtte te brengen. Je ziet de bundel veelvuldig in de boekenafdeling van diverse kringloopwinkels voor zeer lage prijzen. Nog heden heb ik een krakend nieuw exemplaar gekocht voor de somma van twintig eurocent.

Geen opmerkingen: