maandag 27 juni 2011

Portret van Walt Whitman in Kulturforum

Walt Whitman, naar de ets
van T. Johnson, opgenomen
in de zeven delen van het
Verzameld Werk, 1902
Dat de bundel Leaves of Grass [1] van de Amerikaanse dichter Walt Whitman (1819-1892) tot de meest bekende werken uit de geschiedenis van de Amerikaanse poëzie behoort, zal menigeen weten die de naam van die schrijver een begrip is. Maar dat ook de verzameling Drum-Taps tot die categorie moet worden gerekend, zal een veel minder wijd verbreid gegeven zijn.
Walter Whitman was niet alleen een dichter die de tand des tijds blijkt te hebben doorstaan, hij was daarnaast essayist en journalist, en we weten dat hij zich als humanist voelde
; dienovereenkomstig leefde en handelde hij.
In het radioprogramma Kulturforum van de regionale Duitse zender NDR Kultur wordt op dinsdag 28 juni, tussen 20:00 uur en 21:00 uur de aflevering Prophecies: Walt Whitman und die Kreuzfahrer der Poesie worden uitgezonden. Die bijdrage op die cultuurzender wordt geacht een portret te schetsen van die Amerikaanse poëet met eeuwigheidswaarde.
__________
[1]Van Leaves of Grass is onder meer een vertaling ─ Grashalmen, door Maurits Wagenvoort ─ verschenen bij de Maatschappij voor Goede en Goekoope Lectuur (Wereldbibliotheek) te Amsterdam, in 1917.

Geen opmerkingen: