maandag 31 december 2007

Sense and sensibility van Jane Austen in drie afleveringen, vanaf 1 januari 2008 via BBC 1

Film in drie delen
Dinsdag 1 januari zendt de BBC-televisie, via haar eerste net, tussen 22:10 uur en 23:10 uur (onze tijd) de eerste aflevering uit van de driedelige, nieuwe omzetting in beelden van Jane Austens roman Sense and Sensibility. Het was de eerste roman die van haar werd gepubliceerd, maar niet de eerste die ze had voltood. De roman is gebaseerd op een schets, getiteld Elinor and Marianne, die de auteur had geschreven voordat ze twintig jaar was. In 1797-98 heeft ze de tekst omgewerkt en elf jaar later nogmaals. In 1811 werd het geheel als roman "by a lady" in drie banden uitgegeven door Thomas Egerton.
Het verhaal ontwikkelt zich vanuit een simpel gegeven. Als de vader van de beide zussen Elinor and Marianne Dashwood — die overigens nog een derde zus, Margaret, hebben — komt er ook aan hun luxueuze leventje een einde, aangezien niet hun moeder, maar zoon John Dashwood alles erft.
Het in totaal 180 minuten durende, klassieke kostuumdrama — een genre waarvoor de BBC terecht zoveel faam heeft verworven — wordt vervolgd op dinsdag 8 en dinsdag 15 januari.
David Morissey, Hatiie Morahan, Charity Wakefield en Dan Stevens vervullen de rollen van vier protagonisten in deze dramaversie van Jane Austens roman.

(wordt vervolgd)
____________
Afbeelding: Titelpagina van de eerste editie, in drie banden gepubliceerd in 1811, van de roman Sense and sensibility. De naam van de auteur zou pas in een latere uitgave worden vermeld.

Geen opmerkingen: