zaterdag 15 maart 2008

Literaire ontmoeting uit 1962 van Hans Gomperts met Simon Carmiggelt op Geschiedenis TV

Vergane glorie?
Maar al te dikwijls heb ik de laatste paar jaren te horen gekregen dat "de tijd van Simon Carmiggelt" nu echt wel definitief voorbij zou zijn. Zelf voel ik dat niet zo doordat ik nog regelmatig stukjes van hem met groot genoegen herlees en als ik ergens iets tegenkom dat over deze man is geschreven — zoals relatief recentelijk het levensverhaal over de Grootmeester van het milde columnistendom, geschreven door Sylvia Witteman en Thomas van den Bergh. Het bewuste exemplaar was zelfs nog verpakt in het krimpfolie van de uitgever, maar kostte toch slechts twee euro. Voilà!
In mijn gymnasiumtijd meed de lerares Nederlands — die overigens uitblonk in veelzijdigheid — de Kronkel-bijdrage in de bloemlezing, omdat zij het journalistiek vond en geen literatuur. Dat zagen sommigen echter geheel anders. Ten eerste kan men het bestaan van literaire journalistiek niet ontkennen, al wordt ook dat veelvuldig gedaan aangezien de beide begrippen per definitie een contradictie zouden inhouden. Deels juist, deels zeer bekrompen.
Ooit verklaarde uitgever Geert van Oorschot het te betreuren, Carmiggelt niet in zijn fonds te hebben. Carmiggelt 'zat' bij de Arbeiderspers, en gedurende een bepaalde periode, die nu alweer enkele decennia achter ons ligt, bepaalde Kronkel, samen met Annie M.G. Schmidt en Maarten 't Hart het eerste gezicht van dit uitgeversbedrijf en zorgden zij met de verkoop va hun boeken ervoor dat de zaak niet alleen draaiend werd gehouden, maar dat deze zich tegelijkertijd kon veroorloven moeilijk verkoopbare — en derhalve geen winst belovende auteurs — toch uit te geven.

Literaire ontmoeting
Enfin, het themakanaal GeschiedenisTV zendt op zaterdag 15 maart, tussen 21:56 uur en 22:36 uur een herhaling uit van de confrontatie, die tussen Hans Gomperts (1915-1998) en Simon Carmiggelt (1913-1987) in 1962 plaatshad in de reeks Literaire ontmoetingen van de Avro. Het valt te hopen dat de andere afleveringen van dat programma successievelijk zullen volgen.

Kronkels ingeleid en gelezen
Op vrijdag 21 maart, 's avonds tussen 23:16 uur en 23:43 uur zal via hetzelfde themakanaal een aantal stukjes van Simon Carmiggelt, die hij tijden achtereen dagelijks voor het dagblad Het Parool heeft geschreven, door de schrijver zelf ingeleid en vervolgens voorgedragen door de acteur Kees Brusse, die daarvoor plaats heeft genomen in een speciaal kroegdecor.

Afbeeldingen
1. Voorzijde van het stofomslag van het levensverhaal van S. Carmiggelt, dat voor het eerst werd uitgegeven in 1998.
2. Buste van Simon Carmiggelt.
3. Hans Gomperts, hoogleraar, essayist en televisiepresentator.
4. Acteur Kees Brusse (geb. 1925), die Kronkels leest.

Geen opmerkingen: