Aanbevolen: Louis Couperus
Gelukkig zijn er ook op de beeldbuis nog boekenprogramma's: één daarvan is De leescoupévan de KRO. Hedenavond wordt de achtste en daarmee ook laatste aflevering van dit lenteseizoen op Nederland 2 uitgezonden, vanaf circa 21:30 uur. Een goede 20 minuten wordt er met diverse mensen gesproken over verschillende boeken, diverse binnen- en buitenlandse auteurs in allerlei genres, en reist er niet alleen steevast een auteur mee, die wat meer aandacht krijgt en zelf ook wel één en ander te berde brengt, maar is er ook altijd een — steeds dezelfde — hoogleraar, die aandacht vraagt, kort en krachtig, voor een schrijver van ooit of van anno nu.In deze laatste aflevering komt een ware HaagseHollander voor: de Nederlandse schrijver Louis Couperus. Over het wel en eventuele wee daaromtrent kunt u nog weer meer lezen in een artikel dat ik enkele minuten geleden op de fin de siècle website All art is quite useless — van Rond1900.nl — heb geplaatst. De presentatie van die auteur zal geschieden door de opperste stalmeester en speeltuinbewaarder van dat elektronische instituut: Peter Hoffman. __________ Foto: Auteur en dandy Louis Couperus in 1917.
Heinz Wallisch (*Groningen, 1945) is muziek- en literatuurcriticus, taalredacteur, lector en lexicograaf. Vanaf zijn vijftiende jaar doorliep hij, naast zijn school- en studietijd, alle disciplines van het boeken- en uitgeversvak. Begin jaren zeventig was hij in diverse landen werkzaam voor de uitgeverij van de Europese Commissie. Aan tal van dag-, week-, maand- en vakbladen in binnen- en buitenland heeft hij bijdragen geleverd. Enkele jaren geleden liet hij zich verleiden tot elektronisch publiceren, en sedertdien verschijnen zijn artikelen, commentaren, recensies en beschouwingen op zo'n vijftig verschillende cultuurwebsites — die praktisch alle van hemzelf zijn — in Nederland, België, het Duitse taalgebied, op één Franstalige, en op enkele internationale, Engelstalige.
Publicaties in boekvorm:
Gavarni: 32 tekeningen uit de Mascarade humaine, Groningen 1966; 125 Jaar Symfonieorkest in Groningen, Groningen 1987;
Geïllustreerde Muziekinstrumenten Encyclopedie (samen met Bert Oling), Lisse 2003. Sedertdien is dat boek in diverse Oost- en Zuid-Europese landen uitgebracht. In de VS en Groot-Brittannië haalde het zeer hoge oplagen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten