vrijdag 1 mei 2009

Drama Barabbas met Anthony Quinn op BBC Two

Na de dood van Jezus Christus
Op zaterdag 2 mei zendt BBC Two Television de inmiddels bijna een halve eeuw oude speelfilm Barabbas, naar de roman van de Zweedse schrijver Per Lagerkvist [1] uit, met Anthony Quinn (1915-2001) in de titelrol. En, zoals dat niet zelden het geval is met bijbelse drama's, heeft ook deze rolprent een duur die de gangbare lengte van een speelfilm, die werd gemaakt voor het witte doek, — anderhalf uur — flink te boven gaat. Barabbas duurt twee uur en een kwartier: tussen 15:15 en 17:30 uur.
Het verhaal is ook voor vele niet christenen, of alleen liefhebbers van de klassieke Passionen, uit en te na bekend: Barabbas, een misdadiger — die aanvankelijk samen met Jezus Christus en nog iemand zou worden gekruisigd —, werd door Pilatus vrijgelaten, nadat hij de stem des volks had geraadpleegd — vagelijk hopend dat hij Jezus kon zou kunnen laten gaan —, maar in plaats van lering uit het gebeuren te hebben getrokken, vervalt hij in zijn oude gedragingen, wordt opnieuw door de toenmalige 'politie' ingerekend en vervolgens in de zwavelmijnen te werk gesteld.
Naast Anthony Quin, die inmiddels een beroemdheid was in 'filmland', spelen nog enkele andere filmgrootheden van toen in Barabbas een vooraanstaande rol: Jack Palance, Sylvana Mangano en Arthur Kennedy, Vittorio Gasmann en Ernest Bornigne.
___________
[1] De Zweedse auteur van romans, novellen en doorwrochte essays, Per Lagerkvist (1891-1974) werd in 1951 onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur.
____________
Afbeeldingen
1. Filmposter voor het bijbels drama Barabbas, uitgekomen in 1962.
2. Auteur en Nobelprijswinnaar Per Lagerkvist.

Geen opmerkingen: