donderdag 17 februari 2011

De 'Hollandse' vriend: Jef Last en André Gide

Documentaire op Cultura 24
De komende dagen is op het digitale televisienet Cultura 24, in ieder geval tweemaal, een herhaling te zien van de documentaire L'ami hollandais, Jef Last en André Gide. Het gaat daarbij om een bijdrage van de Tros-televisie.
Voorzijde van de Nederlandse
editie van Gide's dagboeken
uit de periode 1918-1939.
De Franse auteur André Gide (1869-1951), Nobelprijswinnaar Literatuur in 1947, leerde de Nederlandse romancier Jef Last 1898-1972) kennen doordat zij een gedeelde belangstelling die zij koesterden en de bezieling die voor hen uitging van het communistische experiment in de Sovjet-Unie. Door hun kritische houding ten opzichte van diverse aspecten van de sovjet-maatschappij en de zuiveringen die daar in opdracht van Stalin plaats grepen — met als gevolg hun publicaties dienaangaande — kwamen zij zelf in levensgevaar en datheeft ertoe geleid dat beiden de Communistische Partij de rug hebben toegekeerd.

 In Het innerlijk blauw van André Gide — een keuze uit het dagboek 1918-1939 komt diens Nederlandse vriendJef Last diverse keren voor, evenals de verantwoordelijke voor de zuiveringen in Rusland: Stalin; en tevens de vader der Russische revolutie: Lenin, alsmede talrijke andere figuren die in leven en werk van Gide een rol hebben gespeeld. De keuze en vertaling is gerealiseerd door Mirjam de Veth, die het 662 pagia's dikke boek tevens van een voorwoord heeft voorzien.

Uitzendingen

De uitzending van de documentaire in kwestie wordt herhaald op vrijdag 18 februari tussen 20:00 uur en 21:00 uur; een herhaling zal worden uitgezonden in de nacht van zondag 20 op maandag 21 februari, tussen 00:00 uur en 01:00 uur.
Eventuele verdere uitzendingen — tijdens de nachtelijke uren en overdag — zijn te vinden in de programmagegevens op de website van de zender Cultura 24.

Geen opmerkingen: