dinsdag 1 februari 2011

Remco Campert met een alfabet als leidraad

Een schrijver is — het spreekt vanzelf — echt nergens, en vooral geen knip voor de neus waard in zijn vak, als hij niet de beschikking heeft over een alfabet. Dat geldt althans voor de auteurs in de westerse wereld, als je bedenkt dat er elders wel boeken verschijnen van mensen die heel wat aan herinneringen kunnen vertellen, maar zelf niet in staat zijn deze op schrift te stellen; schrijvers blijven ze dan toch, zij het iets minder letterlijk dan het lijkt.
Voor onze Nederlandse, vooraanstaande auteur Remco Campert, die medio 2009 het achtste decennium van zijn leven op het ondermaanse — vooral in dat deel ervan dat Nederland heet — heeft voltooid. Al meer dan zestig jaar publiceert Remco Campert in tal van disciplines der Nederlandse letteren.

Het VPRO-programma Het alfabet van Remco Campert over deze auteur dat dezer dagen enige keren wordt herhaald op de digitale tv-zender Holland Doc 24, bestaat in een film als een gedicht, gerealiseerd in 1996. Daarin kunt u zien hoe de schrijver in kwestie, samen met programmamaker Hans Keller mensen en steden bezoeken aan de hand van de letters van het alfabet.
Twee dagen achtereen is deze bijdrage deze week te zien in het programma van genoemde zender: de eerste keer op dinsdag 1 februari tussen 22:12 uur en 23:40 uur, de tweede keer is dat op woensdag 2 februari, 's avonds vanaf 23:05 uur tot in de nacht op donderdag 3 februari om 00:34 uur.
Voor eventuele uitzendingen tussen ongeveer middernacht en 18:00 uur in de vroege avond, raadplege men de website van Holland Doc 24.

Geen opmerkingen: