zondag 21 december 2008

De Kersentuin van Anton Tsjechov op BBC Radio 3

Drama met muziek
Zondag 21 december kunt u — 's avonds tussen 21:00 uur en 23:00 uur onze tijd — in het radioprogramma Drama on 3 luisteren naar het drama De Kersentuin (Cherry Orchard) dat Anton Tsjechov (1860-1904) nog in het jaar voor zijn overlijden, ondanks tuberculose in een vergevorderd stadium, heeft voltooid. In 1896 was zijn eerste drama De Meeuw in première gegaan en een enorm fiasco geworden. De schrijver had zich toen voorgenomen om geen stukken meer te schrijven, maar een jaar later, toen dit drama in Moskou enorme successen beleefde, openbaarden zich de eerste tekenen van zijn ziekte, en heeft hij de 'toneelpen' toch weer ter hand genomen. Dat leidde eerst tot het eveneens in alle delen van de wereld geliefde drama Oom Wanja. Dat stuk wordt wel een succes; in de hoofdrol schitterde Olga Knipper, met wie Tsjechov in 1901 in het huwelijk zal treden. In het jaar daarvoor was er opnieuw een drama van Tsjechov opgevoerd, dat eveneens tot op de huidige dag overal ter wereld veel succes heeft: Drie zusters.
Niet alleen moet het voor de liefhebbers van de waarlijk onsterfelijke stukken van deze geniale Russische auteur een groot genoegen zijn om De Kersentuin thans eens als luisterdrama te horen, en nog aangevuld met speciaal voor deze uitvoering gecomponeerde muziek door de pianiste Olga Thomas-Bosovskya, die deze zelf in het radiodrama zal spelen.
Voor de rolverdeling van dit twee uur durende drama, in de vertaling van Sasha Dugdale en in de regie van Peter Kavanagh, verwijzen wij u hier naar de betreffende pagina op de website van BBC Radio 3: Drama on 3 Home.

Afbeeldingen
1. Arts en schrijver AntonTsjechov.
2. Voorzijde van een eenmalig, van blauw leer voorzien exemplaar van Вишневный сад.
3. Regisseur Peter Kavanagh.

Geen opmerkingen: