maandag 22 december 2008

De tusitala van Samoa: Robert Louis Stevenson — gevarieerde thema-avond op Arte televisie

Befaamd door dat éne boek
De in 1850 geboren Schot Robert Louis Stevenson werd later één van die schrijvers, die vooral — zo niet uitsluitend — bekend is gebleven, en wel bij jong en oud, vanwege dat ene boek. In zijn geval is dat Treasure Island (Schateiland) uit 1883, dat in tal van bewerkingen voor de jeugd in veel verschillende talen, als klassiek verhaal met of zonder illustraties, als stripverhaal, als hoorspel en in verfilmingen.
Zijn levensverhaal en die bewuste roman vormen samen de leidraad van de speciaal aan Robert Louis Stevenson gewijde Thema-avond die de Frans-Duitse cultuurzender Arte-televisie op dinsdagavond 23 december, tussen 20:59 uur en 00:05 uur in de nacht op woensdag zal presenteren. Drie onderdelen van verschillende lengte telt dat programma.

Film Treasure Island
Hoewel het niet al te waarschijnlijk is — aangezien de titel van deze film tussen haken in het Duits staat vermeld — valt te hopen dat men bij Arte voor deze gelegenheid heeft gekozen voor een ondertiteling, aangezien er geen sprake is van een Duitse of Franse film — waarbij men op geavanceerde televisietoestellen kan kiezen uit een Duitse of een Franse versie van de uitzending —, maar van een internationale coproductie waarin Spanje, Italië, Duitsland, Frankrijk en Engeland hebben deelgenomen. De film — van John Hough, Andrea Blanchi en Antonio Margheriti — is opgenomen in 1972 en biedt een voor die tijd internationale sterbezetting met Orson Welles, Kim Burfield en Walter Slezak. Deze rolprent heeft de veelal gebruikelijke speelfilmlengte van negentig minuten.

Samoa in de Zuidzee
Op Samoa, waar Stevenson vanaf 1889 tot aan zijn overlijden in 1894 heeft geleefd, heeft men de schrijver de betiteling Tusitala verleend, hetgeen verteller van verhalen betekent. In een documentaire van een uur wordt dit eiland tijdens de thema-avond nader voorgesteld.
Samoa kreeg in het midden van de vorige eeuw vooral bekendheid door publicaties van de Amerikaanse anthrolpologe Margaret Mead, die onderzoek heeft gedaan naar vooral seksualiteit en temperament in tal van primitieve maatschappelijke omstandigheden, en op Samoa specifiek naar alles wat samenhangt met het proces van volwassen worden: Coming of age in Samoa.

Het geheim van Schateiland
De kortste van de drie bijdragen in het kader van de thema-avond wordt als laatste uitgezonden. Dat betreft een documentaire met de duur van een half uur, waarin nader wordt ingegaan op het ontstaan van de roman Treasure Island.
____________
Afbeeldingen
1. De auteur Robert Louis Stevenson.
2. Tekstdeel op de titelpagina van een Engelse editie van Treasure Island, verschenen als Albany Classic in de Heirloom Library, London — New York.
3. Druk met het sorteren van de schat. K
leurenplaat van Werner Stein, als laatste van de acht opgenomen in de onder 2 genoemde editie van Treasure Island.

Geen opmerkingen: