dinsdag 23 december 2008

Eindelijk op het huiskamerscherm — De verfilming, uit 2005, van Annie Proulx' Brokeback Mountain

Eindelijk op de beeldbuis
De verfilming — uit 2005 van het verhaal Brokeback Mountain van de Amerikaanse schrijfster Annie Proulx — door regisseur Ang Lee, zal op woensdag 24 december 's avonds vanaf 20:25 uur door de Vara via Nederland 3 worden uitgezonden. De rolprent, die allerwegen met veel belangstelling, en eveneens met bijna even grote instemming is ontvangen, heeft als onderwerp de homoërotische aantrekkingskracht en tevens een daadwerkelijk tot een homoseksuele relatie leidende Ontmoeting tussen twee jonge cowboys in het ruwe wilde westen. Eén protagonist van deze film, Heath Ledger is begin van dit jaar helaas overleden; Jake Gyllenhaal speelt de rol van de andere cowboy. Beiden gaan, met een opzij gezet zinderend verlangen in het lichaam èn in de psyche, maar eveneens met een tijdelijk de overhand nemende verdringing, een andere kant op — huwelijk, kroost — en zo verder met het dagelijks bestaan, maar pas als de Ander weer op het levenspad verschijnt, komt er toch weer beweging in de diep binnenin verborgen gistende hartstocht. Een tragedie lijkt onvermijdelijk.

Ruwe schoonheid
De film, die als romantisch drama wordt aangekondigd wordt geschikt geacht voor personen van twaalf jaar en ouder. Het draaiboek werd geschreven door Larry McMurtry. Ang Lee's filmvertelling werd voor tal van prijzen genomineerd. In Hollywood werd deze rolprent zelfs onderscheiden met drie Academy Awards, die wij in het dagelijkse spraakgebruik Oscar noemen. Dat was een uitzonderlijk gebeuren in het homofobe filmwereldje aldaar.


Begin dit jaar heeft verteller Ben Hartemink in Groningen tweemaal een avond verzorgd met het verhaal van Annie Proulx in Nederlandse vertaling, in Galerie MooiMan te Groningen. In de twee artikelen die daarover op onze zustersite Cultuur in Groningen en omgeving zijn verschenen, staat nog meer informatie en zijn fraaie illustraties te vinden. De eerste van de beide bijdragen is verschenen op maandag 2 juni, de tweede op zondag 8 juni.
____________
Afbeeldingen
1. De altijd jongensachtige Jake Gyllenhaal.
2. Jake Gyllenhaal en Heath Ledger in een prachtig-suggestief moment.

Geen opmerkingen: