Ode to Gaia — De toestand van onze planeet in de reeks Words and Music, zondag op BBC Radio 3
Jamie Gover en Sian Thomas lezen op zondag 13 januari tussen 23:15 uur en 01:00 uur prozateksten en poëzie met betrekking tot de toestand van onze planeet, afgewisseld met muziek van diverse, zeer verschillende, maar allen bijna even beroemde componisten. De namen van Schubert en Mahler, maar ook die van Peter Maxwell Davies en John Cage wisselen Debussy en Harrison Birtwistle, alsmede tal van anderen af. Onder de titel Ode to Gaia klinkt die muziek tussen gesproken teksten uit de laatste eeuwen: William Wordsworth, Emily Dickinson en vele anderen, tot en met Wystan Hugh Auden en Philip Larkin. De meeste namen van deze schrijvers behoren ook tot de top der bekende pennenvoerders, al zal niet iedereen allen kennen, maar dat geldt eveneens voor de muziekmeesters, die in deze ruim honderd minuten aan bod komen. Voor een exact overzicht van alle gesproken teksten en gespeelde muziek kan men terecht op de website van dit programma. ___________ Afbeeldingen 1. Jamie Glover. 2. Deel van de voorzijde van het stofomslag van de gebonden Faber&Faber-editie met Philip Larkins poëzie.
Heinz Wallisch (*Groningen, 1945) is muziek- en literatuurcriticus, taalredacteur, lector en lexicograaf. Vanaf zijn vijftiende jaar doorliep hij, naast zijn school- en studietijd, alle disciplines van het boeken- en uitgeversvak. Begin jaren zeventig was hij in diverse landen werkzaam voor de uitgeverij van de Europese Commissie. Aan tal van dag-, week-, maand- en vakbladen in binnen- en buitenland heeft hij bijdragen geleverd. Enkele jaren geleden liet hij zich verleiden tot elektronisch publiceren, en sedertdien verschijnen zijn artikelen, commentaren, recensies en beschouwingen op zo'n vijftig verschillende cultuurwebsites — die praktisch alle van hemzelf zijn — in Nederland, België, het Duitse taalgebied, op één Franstalige, en op enkele internationale, Engelstalige.
Publicaties in boekvorm:
Gavarni: 32 tekeningen uit de Mascarade humaine, Groningen 1966; 125 Jaar Symfonieorkest in Groningen, Groningen 1987;
Geïllustreerde Muziekinstrumenten Encyclopedie (samen met Bert Oling), Lisse 2003. Sedertdien is dat boek in diverse Oost- en Zuid-Europese landen uitgebracht. In de VS en Groot-Brittannië haalde het zeer hoge oplagen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten