vrijdag 11 januari 2008

Acht verfilmde verhalen van Guy de Maupassant — via TV5 Monde, met Nederlandse ondertitels

Onvergankelijke literatuur in bewegende beelden
Acht verhalen van de onnavolgbare Franse meesterverteller Guy de Maupassant (1850-1893) zijn in 2007 door diverse vooraanstaande Franse regisseurs, onder wie de oudere grootmeester Claude Chabrol [1], speciaal voor televisie verfilmd, en worden dezer dagen vertoond in het programma van TV5 Monde. De programmagidsen vermelden dat de uitzendingen onder meer zijn voorzien van Nederlandse ondertitels. In totaal zijn er acht verhalen verfilmd, waarvan in de week van maandag 14 tot en met vrijdag 18 januari op twee avonden, woensdag de 16de en vrijdag de 18de, nog weer twee uur lang deze verfilmde verhalen op het scherm zullen verschijnen. [2]
Op vrijdag 11 januari worden, laat op de avond, reeds twee uur van deze verfilmingen uitgezonden, op zaterdag 12 januari, op een veel vroeger tijdstip, eveneens twee uur lang, tussen 18:25 uur en 20:25 uur.

De erfenis
Als eerste, om 18:31 uur, de één uur durende omzetting in bewegende beelden van het verhaal L'héritage. Ministerieel commies Cachelin dingt er bij zijn dochter — die de enige erfgename van een vermogende tante zal zijn — om met een collega van het ministerie te trouwen. Na het overlijden van de tante blijkt echter dat er een voorwaarde in het testament is opgenomen: binnen drie jaar moet dochterlief een kind hebben. Maar de man met wie ze op aandringen van papa in het huwelijk is getreden, blijkt echter steriel te zijn. Om het drama nog wat meer dimensie te verlenen, heeft papa al één van zijn andere collega's uitgekozen . . . . . [3]

Twee vrienden
Een uur daarna volgt het verhaal Deux amis. Dat speelt zich af tijdens de bezetting van Frankrijk door de Duitsers. Twee vrienden denken vol nostalgie terug aan de tijd dat ze ongedwongen samen konden vissen, en ze
nemen het besluit om, ondanks de bezetting, het er maar weer eens op te wagen, maar dan worden ze gearresteerd . . . . wegens spionage.
Deze film, die slechts 30 minuten duurt, werd gerealiseerd door Gérard Jourd'hui. De twee belangrijkste rollen worden gespeeld door Philippe Torreton in de rol van Morissot, en Bruno Putzulu als diens vriend Sauvage.

[1] Op maandag 14 januari presenteert TV5 Monde, tussen 18:30 uur en 20:30 uur, Chabrols politiefilm Poulet au vinaigre uit 1985. Daarin treden enkele grootheden van het Franse witte doek op: naast Michel Bouquet en Jean Poiret speelt de ooit-echtgenote (1964-70) van Chabrol: Stéphane Audran. Om 21:00 uur volgt een latere misdaadfilm van Chabrol op Arte-televisie. Meer daarover op onze zustersite Tempel der Filmkunst.
[2] Aangezien sommige afleveringen een half uur duren, is het niet uitgesloten dat er in een gereserveerd uur twee verfilmde verhalen zullen worden vertoond. Op die manier kan het geheel ook geen acht uren aan zendtijd vergen, maar zijn zes (en in het uiterste geval zeven) uren voldoende.
[3] Als ik me niet sterk vergis, heeft de Tros decennia geleden in een reeks opgenomen verhalen van Maupassant ook deze geschiedenis in een televisiebewerking gerealiseerd.
____________
Afbeeldingen
1. Guy de Maupassant.
2. Vader Cachelin (Eddy Mitchell) in het verhaal L'héritage.
3. De beide vrienden Morissot en Sauvage (Philippe Torreton en Bruno Putzulu) in de verfilmde versie van het verhaal Deux amis.

Geen opmerkingen: