Nu heden, zondag 20 januari, tussen 18:05 uur en 19:05 uur de derde en laatste aflevering van het prachtige kostuumdramaSense and Sensibility, naar de gelijknamige roman van Jane Austen, zal worden uitgezonden in herhaling — deze aflevering sloot verleden zondag de reeks reeds af — is het voor de liefhebbers wellicht goed te weten dat vanaf dat moment de dvd-versie van de BBC beschikbaar gekomen is. Want wat hebben de makers weer iets fraais gecreëerd. Nu is dat per defintie totaal niet verbazingwekkend, en vooral als men zich realiseert dat juist in de Angelsaksische landen zich de grootmeesters van het kostuumdrama voor televisie bevinden. Eerdere Jane Austen-verfilmingen hebben dat bewezen, en de uitingen van deze bijzondere kunst hebben zich niet beperkt tot deze schrijfster. Romans van Charles Dickens, toneelstukken van Oscar Wilde en tevens van diverse andere grootheden uit de Engelstalige literatuur zijn in de laatste decennia met regelmaat op de kijkbuis verschenen en hebben daarbij gezorgd voor positief vermaak op hoog niveau, waardoor het gebeuren niet alleen heeft gezorgd voor vermaak, doch tevens voor overwegingen, welke al te zelden aan bod komen bij de zoveelste aflevering van een of ander oppervlakkig gerealiseerd televisiedrama op basis van één of ander niemendalletje. ____________ Afbeeldingen 1. Jane Austen omstreeks 1810. Het enige bekende portret van de schrijfster. 2. Titelpagina van de tweedelige editie van Sense and sensibility uit 1833, met daarop de naam van de auteur: Miss Austen, met een verwijzing naar eerder werk.
Heinz Wallisch (*Groningen, 1945) is muziek- en literatuurcriticus, taalredacteur, lector en lexicograaf. Vanaf zijn vijftiende jaar doorliep hij, naast zijn school- en studietijd, alle disciplines van het boeken- en uitgeversvak. Begin jaren zeventig was hij in diverse landen werkzaam voor de uitgeverij van de Europese Commissie. Aan tal van dag-, week-, maand- en vakbladen in binnen- en buitenland heeft hij bijdragen geleverd. Enkele jaren geleden liet hij zich verleiden tot elektronisch publiceren, en sedertdien verschijnen zijn artikelen, commentaren, recensies en beschouwingen op zo'n vijftig verschillende cultuurwebsites — die praktisch alle van hemzelf zijn — in Nederland, België, het Duitse taalgebied, op één Franstalige, en op enkele internationale, Engelstalige.
Publicaties in boekvorm:
Gavarni: 32 tekeningen uit de Mascarade humaine, Groningen 1966; 125 Jaar Symfonieorkest in Groningen, Groningen 1987;
Geïllustreerde Muziekinstrumenten Encyclopedie (samen met Bert Oling), Lisse 2003. Sedertdien is dat boek in diverse Oost- en Zuid-Europese landen uitgebracht. In de VS en Groot-Brittannië haalde het zeer hoge oplagen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten